Anyone who would like to translate this to English and French?
 
 • Wat is Occupy Belgium? (Occupy-Indignados-the 99%)
Occupy gaat over de opvatting dat er in de westerse wereld een langzame verhulde teloorgang van de democratie plaatsvindt waarover een kleine groep, de superrijke elite, de regie voert en waar de gewone bevolking het slachtoffer van wordt. De oorsprong van Occupy België ligt in de Spaanse protesten (voorjaar 2011) en wordt zelfs een uitloper van de  zogenoemde ‘Arabische Lente’ genoemd. De concrete aanleiding is Occupy Wall Street in de Verenigde Staten. De beweging heeft geen leiders. Ze wordt gesteund door beroemdheden als Pete Seeger, Michael Moore, Naomi Klein…, maar ook door Anonymous, The Zeitgeist Movement, en ontelbare andere organisaties. De beweging heeft geen leiders, activiteiten worden lokaal georganiseerd. Ze werkt horizontaal en beslist met consensus en wil niet samenwerken met partijen, vakbonden of instituten, omdat die gebonden zijn aan het establishment.
 • Occupy Wall Street?
Amerika begon met het initiatief van de Adbusters Media Foundation (http://www.adbusters.org) als demonstratie op 17 september 2011voor het beursgebouw van Wall Street. De activiteiten werden vervolgens verplaatst naar Zuccotti Park, New York, dat nu nog steeds (november 2011) permanent bezet gehouden wordt door demonstranten.
Er volgden meerdere demonstraties en protesten in tientallen Amerikaanse steden die internationaal aandacht trekken (o.a. door het harde politie-ingrijpen).
 • 15 oktober?
De protesten in de VS sloegen kort daarna over naar Ierland en Groot-Brittannië. Op 15 oktober, de dag waarop een gelijkgezinde Spaanse 15 mei-beweging haar 1600 kilometer lange protestmars in Brussel beëindigde, vonden overal ter wereld protestmanifestaties plaats. In Brussel variëerden de tellingen tussen de 6000 en de 8000 betogers. In 951 steden in 82 landen waren er manifestaties.
 • Doel van de beweging?
De doelen van Occupy zijn niet eenduidig. Mensen van verschillende politieke stromingen voelen zich aangetrokken tot deze beweging. Zij protesteren voornamelijk tegen de hebzucht van Wall Street en andere grote financiële instellingen: de hebzucht in de financiële sector beschouwen ze als één van de belangrijkste oorzaken van de wereldwijde financiële crisis van 2008.Hun motivatie wordt gevoed door een sterk gevoel van onbehagen over de economische ongelijkheid over de hele wereld, de afbraak van economische en sociale verworvenheden en de onzichtbare macht van het multinationale bedrijfsleven over de politieke besluitvorming, die als een bedreiging voor de democratie kan worden beschouwd.
 • 99%?
We are thé 99% is een veelgebruikte leus waarmee de demonstranten de ongelijkheid tussen de rijkste 1% en de resterende 99% bekritiseren.
De ‘we are thé 99%’ website zag het licht in augustus 2011, ongeveer drie maanden na het begin van de Spaanse protesten: http://wearethe99percent.tumblr.com
 • Spaanse protesten?
Indignados is Spaans voor verontwaardigden (in dit artikel de vergelijking misnoegden-verontwaardigden: http://www.apache.be/2011/10/misnoegde-noordelingen-verontwaardigde-zuiderlingen/).De 15 mei-beweging of Movimiento 15-M is de burgerbeweging die zich vormde in Spanje in het voorjaar van 2011 met vreedzame protesten om de participatieve democratie te bevorderen. Op 15 mei ( Aan de vooravond van de regionale en lokale verkiezingen) kwamen de ‘verontwaardigden’ massaal op straat en protesteerden ze tegen de Europese besparingen, de binnenlandse corruptie en het gebrek aan politieke transparantie  De 15 mei-beweging begon met betogingen en de bezetting van het Madrileense plein Puerta Del Sol waar dagelijks volksvergaderingen plaats vonden. De beweging breidde uit naar 50 Spaanse steden. Overal werden pleinen bezet en volksvergaderingen gehouden waar wijkbewoners hun grieven konden bekend maken. De verzuchtingen uit de wijkvergaderingen werden overhandigd aan het parlement.

 • Marsen?
Eén van de manieren van vreedzaam actievoeren door de 15-M is het organiseren en lopen van lange protestmarsen, La Marchas Populares Indignadas (de marsen der verontwaardigden).
Eind juli 2011 kwamen de indignados na diverse marsen in Spanje met het plan om naar het hart van Europa Brussel te wandelen met volksvergaderingen en acties onderweg. Niet overal werden ze warm onthaald: de Parijse politie sloeg hen uit elkaar. Midden oktober kwamen in Brussel uit Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland indignados aan. Ze organiseerden er workshops, vergaderingen en acties tegen de Europese besparingsplannen met de slogan ‘verenigd voor een globale verandering’. Ook in Amerika worden nu lange marsen georganiseerd.
 • Hoe kan ik Occupy volgen?
Vele acties en samenkomsten worden live gestreamd: ze worden gefilmd (met een GSM of laptop met internetconnectie) en kunnen op hetzelfde moment online bekeken worden. De meeste van deze ‘streams’ kunnen live gevolgd worden op  Occupystream.com
Je kan lid worden van een facebookgroep. De steden Gent, Leuven, Antwerpen, Brussel, Genk, Hasselt, Charleroi en Luik hebben elk een eigen groep. Daarop worden acties en samenkomsten aangekondigd (je kan ze ook hier terugvinden). Verslagen van de volksvergaderingen kan je er ook nalezen.
 
 • Voorstellen van de 15-M beweging
1.Het veranderen van de kieswet;
2.Aandacht voor de Grondwet: huisvesting, volksgezondheid, gratis verkeer van personen en het openbaar onderwijs
3.Afschaffing van discriminerende wetten
4.Fiscale hervorming lagere inkomens, hervorming van de onroerende voorheffing en successie. Uitvoering van de Tobin-tax
5.Hervorming van de werkomstandigheden van de politieke klasse voor de afschaffing van hun loon voor het leven, en dat de programma’s en beleidsvoorstellen zijn bindend.
6.Afwijzing en veroordeling van de corruptie . Dat is vereist door de kieswet om een gratis lijst van verdachte of veroordeelde van corruptie aanwezig is.
7.Het verminderen van de macht van het IMF en de ECB.
8.Ontkoppeling tussen kerk en staat
9.Participatieve en directe democratie waarin de burger een actieve rol speelt. Populaire toegang tot de media , om ethische en waarheidsgetrouw zijn.
10.Regularisatie van werkomstandigheden en de naleving ervan
11.Sluiting van alle kerncentrales en de bevordering van hernieuwbare energie
12.Herstel van de geprivatiseerde overheidsbedrijven.
13.Effectieve scheiding der machten
14.Vermindering van de militaire uitgaven, sluiting van de fabrieken van wapens en betere controle van de strijdkrachten en de staatsveiligheid lichamen.
15.Herstel van historische herinnering en de grondbeginselen van de strijd voor democratie in de staat.
16.Transparantie van de rekeningen en de financiering van politieke partijen
bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Occupy_Wall_Street
Advertisements
5 comments
 1. Hey there,

  In an effort to organize the Belgian occupy scene, i would like to offer you one of the most powerful tools on the Internet: a Forum.
  Please join at occupybelgium.ucoz.com.
  Help us help you.
  Revolt, Rise up & Revolutionize!

 2. Subject: A Very Important Worldwide Specific Goal For All Protesters who Represent 99% Of Humanity

  Dear Occupy Belgium folks,

  I’m sending this in your form here because I couldn’t find an E-mail address for your group.

  This link is to the copy of the E-mail that I send to all Protest groups:

  http://www.publicandprivateenterprise.org/TheCopyOfMyE-MailMessageSentToProtesters.html

  You are listed as receiving it, along with the other ways your group, number (395), has been contacted in this link:

  http://www.publicandprivateenterprise.org/TheListOfProtestGroupsWorldwideWhoWereSentMyMessage.html

  Take care, John DeSantis

 3. Frederik said:

  Hallo,

  Ik zoek contactgegevens van de mensen die de protesten van 12 mei organiseren (dag van internationale verontwaardiging). Ik zou graag een documentaire maken over de aanloop naar het evenement, de dag zelf en vooral de mensen die erachter staan. Kan iemand me die bezorgen?

  Vriendelijke groeten!

  Frederik.

 4. Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks a ton!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: